Sivut

perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyys Suomella ja pystykorvalla

Suomen itsenäisyyspäivä on juhlimisen arvoinen asia. Sinä päivänä pitää erityisesti muistaa kaikkia, jotka ovat kaatuneet Suomen maan puolesta. Hurraa Suomi ja sen 96 vuotta kestänyt itsenäisyys! Kansalliskoira kuuluu myös Suomen historiaan, joten tässä on mukana myös sitä.

 "Suomenpystykorva, kansalliskoiramme, pitkä mutta tuntematon historia ihmisen uskollisena ystävänä. "


"Läheisessä kosketuksessa perheeseen elänyt ja sen kanssa valoisat ja pilviset päivät jakanut suomalainen koirakin osoittaa kaikessa piirteitä, jotka muistuttavat isäntää, suomalaista. Häntä kohtaan se osoittaa kiintymystä ja uhrautuvaa uskollisuutta. Rohkeuttakin siinä on paljon enemmän kuin niin pieneltä koiralta voi odottaa." 
-Hugo Richard Sandberg

Vuonna 1979, Suomen Kennelliiton 90-vuotisjuhlavuonna julistettiin suomenpystykorva kansalliskoiraksemme. Se on kotimaisen korkealuokkaisen jalostustyön tulos. Lisäksi suomenpystykorva on eloisa ja kaunis koira, joka on parhaimmillaan luonnossa ja metsästäjän ohjaamana. Se ei ehkä ole kaikkien lemmikki, mutta siihen tutustuttuaan on jokainen sen altis ystävä.

Suomenpystykorva ja pystykorvametsästys kuuluvat oleellisena osana suomalaiseen erämaisemaan. Tämä rotu ja tämä perisuomalainen metsästysmuoto ovat niin arvokasta suomalaista kulttuurihistoriaa, että niitten vaaliminen on eräs suomalaisten kenneljärjestöjen kunnia-asioita.

-Suomen Pystykorvajärjestö


Jos minun pitäisi kertoa suomenpystykorvasta lauseella, joka kertoisi rodusta ja yksilöstä kaiken, sanoisin näin: 
"Punaturkkinen koira, jolla on lämmin katse ja sitäkin lämpimämpi sydän."

En välttämättä ollut missään vaiheessa pienenä ajatellut minkä koiran haluaisin jos sellainen perheeseemme joskus otettaisiin, mutta voin sanoa, ettei pystykorva tullut minulle 8-vuotiaana edes mieleen. Mutta rodulla ei ollut silloin mitään väliä, sillä se riemunhetki kun näki ensimmäisen kerran pienen pienen pikinokan nukkuvan raajat levällään lattialla. Vaikka monikaan ei osaisi arvostaa pystykorvan haukkumista tai rotua, minä tiedän, että pystykorva on kulkenut suomalaisten mukana satoja vuosia vaikka sitä ei ole nimellisesti tiedostettu suomen pystykorvaksi!

Näillä sanoilla, hyvää Suomen itsenäisyyspäivää kaikille! Ja muistakaa arvostaa heitä, jotka ovat uhranneet elämänsä rakentaakseen itsenäistä Suomea.

P.S Olettekos seuranneet blogimme joulukalenteria??

4 kommenttia:

  1. Blogeista seuraan varmaan kolmea eri blogia jossa on joumukalenteri, mutta tonttu Toljanteria en ole telkkarista seurannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin löytyy täällä blogissa joulukalenteri, käyhän kurkkaamassa jos et ole vielä katsonut päivän luukkua. ;)

      Poista
  2. Meiltä on aina löytynyt pystykorva isä metsästysharrastuksen vuoksi. Enkä päivääkään ottaisi elämästäni pois koirien kohdalta. Pystykorvissa vain on jotoin mitä ei muista koirista löydy. Olinpa aika ilkeä... Unohdin joulukalenterissa pystykorvat... No enköhän siitä selviä :D

    VastaaPoista
  3. Minä väijyn kalenteria aina kun ehdin. :)

    Tämä oli tosi ihana postaus! Eipä ole pikinokan voittanutta.

    VastaaPoista

Jätäthän tassunjälkesi kommettiboxiin! :)