Sivut

torstai 8. joulukuuta 2016

EI KOIRAA OLE KARVOIHIN KATSOMINEN

...mutta olen tehnyt sen Mantan kohdalla silti. Mutta nyt ei puhutakkaan siitä mitä useimmat varmasti jo ajattelivat, "Ehei". Nyt puhutaan koiran turkista, omasta karvapuvusta tai millä nimellä sitä itse haluaakaan kutsua. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Koska en osaa mennä arvioimaan sen syvemmin muiden rotujen karvapeitteitä, en tee nyt sitä.
 Tarkennuksena jos putositte jo kärryiltä. Nyt kerron hieman suomenpystykorvan turkista, sen muutoksista vuodenaikojen mukaan yms. Ottakaa huomioon, että nämä ovat omia kokemuksiani/mielipiteitäni/havaintoja.

Vuodenajoilla on paljon vaikutuksia pystykorvien karvapeitteeseen. Lämpimänä vuodenaikoina myös pystykorvan karva on kesäkarvassa, kuten myös useilla muilla roduilla. Manta tiputtaa oman karvansa kahdesti vuodessa, kesä-, heinäkuun vaihteessa ensimmäisen kerran ja toisen kerran marras-, joulukuun vaihteessa. Tänä vuonna karva oli koko kesän ja syksyn hyvin huonokuntoinen. Mutta ennen metsästyskauden loppua turkinlaatu alkoi parantua hiljalleen. Karvan kiilto palasi sekä karvat alkoivat suoristua.
Nyt Mantan pohjavilla on kasvunut todella tiheäksi ja siistiksi. Tähänkin tietysti vaikuttaa luonnonilmiöt tai oikeastaan se milloin pakkanen alkaa ilmoittaa itsestään. Koira reagoi kylmään ilmaan ja alkaa muodostaa ns. "vastustuskykyä" kylmää vastaan ja tässätapauksessa tarkoitetaan turkkia ja tarkemmin turkin pohjavillaa.

Alla oleva kuva kertoo "dramaattisesti" kuinka paljon vaikutusta vuodenajoilla on Mantan karvapeitteeseen, niin laadullisesti, värillisesti ja koostumuksellisesti.
Kesäisin lähtee pohjavilla kokonaan pois ja Manta näyttää mielestäni heti karvojen lähdettyä kynityltä koiralta. Aurinko vaalentaa turkkia erittäin paljon. Erityisesti Mantan osalta tämä korostuu entisestää, sillä koira nauttii kirjaimellisesti auringon ottamisesta ja lämmön tunteesta. Erityisesti tänä kesänä Manta on vaalentunut hyvin paljon. On kuitenkin otettava huomioon, että Mantallakin alkaa pikkuhiljaa olla ikää, jolloin karvan laatu ja väri heikkenevät.

Talvella karva on tiivistä ja hyvin paksua, erityisesti eturuumiin alueella. Väri on tumman punainen ja karva on suoraa. Kesäisin karva on valitettavasti kippuran puoleista ja tällöin päivittäinen lohiöljy hoitaa asian.
Kesällä Mantasta tuntuu irtoavan jokainen karva, mikä koirassa on ollut talvella kiinni, mm. pohjavilla ja päällyskarva. Kesä-, heinäkuun aikana Manta ei turkkinsa puolesta ole aivan kauneimmillaan, sillä päällyskarva yrittää löytää normaalin paikkansa ja tasoittua pohjavillan irrottua.

6.12.2016

17.6.2015
17.9.2015
23.11.2015
(Tosiaan lumi tuli ja lumi suli näiden kahden kuvan välissä)
...
6.12.2015
17.2.2016


Toivon näiden kuvien auttavan hahmottamaan kuinka turkki muuttuu vuodenaikojen mukaan ja missä kohtaan vuotta mitäkin Mantan kohdalla turkin kanssa tapahtuu. Nämä havainnot ovat ns. amatööripohjalta ja maalaisjärkeä käyttäen kerättyjä ja monien vuosien havaintojen tulosta. 

2 kommenttia:

  1. Omistan kohta kaksivuotiaan pystykorvauroksen. Nyt siltä lähteepohja villa. minusta se on varsin outoa koska talvikin on tulossa. Onko blogin pitäjällä vastaavia havaintoja? Pohjavilla on jokseenkin kokonaisuudessaan pois?
    -veikko-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,

      Kieltämättä pohjavillan lähteminen tässä vaiheessa on hieman ihmetyttävää, mutta itse olen tehnyt sen havainnon ainakin Mantan kohdalla, että koira pudottaa ns. kaikki karvansa tietyn väliajoin. Nyt en siis puhu tavallisesta karvanlähtöajasta vaan pikemminkin siitä, että turkki kestää muutaman vuoden jonka jälkeen sen pitää päästä perusteellisesti uusiutumaan. Voi toki olla, että puhun nyt täysin puutaheinää.

      Kuitenkin meilläkin pohjavilla alkoi tänä vuonna irrota vasta noin kuukausi takaperin ja nyt jo on uutta karvaa kasvamassa takaisin. Voihan olla, että teidän uroksella olisi myös hieman myöhästynyt karvan vaihto, ottaen huomioon hieman viileämmän kesän.

      Pystykorvan karvassa on kuitenkin se hyvä puoli, että se kasvaa normaalisti aika nopeasti takaisin, varsinkin jos koira viettää aikansa pääsääntöisesti ulkona. Teidän koiranne on vielä nuori,jonka turkki saattaa myöskin hakea sitä ns. rytmiä milloin karvan tulee vaihtua. Siltikään karvanlähtöajat ovat hyvin paljon siitä kiinni millainen koiran terveydentilanne, ravinto ja vuodenaikojen vaihtelut ovat.

      Irti lähtevä karva kannattaa auttaa irtoamaan harjaamalla irrallaan olevat tupsut pois, mikä taas nopeuttaa hieman karvan vaihtumista. Jos karva ei ole kokonaan irti kannattaa sen olla, koiraa ei kannata mennä nyhtämään.

      Nutrolinilta löytyy koiran iholle ja turkille tarkoitettua ravintolisää jos näyttää siltä, että karva ei lähde uusiutumaan talvea kohden. Myöskin tavallinen lohiöljy päivittäin annettuna edesauttaa turkin kuntoa.

      Onko koiranne ruokinnassa ollut lähiaikoina muutoksia? Nekin voivat vaikuttaa asiaan.

      Mahdollisuuksia on monia ja monta jäi varmasti sanomatta, mutta koska koiranne on nuori, uskon karvan tasoittuvan pikku hiljaa.

      -Elisa

      Poista

Jätäthän tassunjälkesi kommettiboxiin! :)