Sivut

torstai 13. kesäkuuta 2013

Faktaa pystykorvista

Lupasin tehdä sen postauksen pystykorvista, joten tässä se tulee. Teen tämän omalta kannaltani joten älkää mielellään käyttäkö mihinkään esitelmiin tai vastaaviin.

Suomenpystykorvat ovat omalaatuisia kaikki, sama määritelmä ei välttämättä sovellu kaikkiin. Sillä koiratkin ovat yksilöit keskenään, samallatavalla kuin ihminenkin. 
Monet pystykorvat ovat itsepäisiä ja todella monet ovat haukkuherkkiä, joten kerrostalo asujiksi niistä ei monestikkaan ole. Pystykorvat ovat eloisia ja monesti näyttääkin siltä, että koira hymyilisi. Ne ovat myöskin todella nopeita vaikka jotkut ovatkin keskikokoa pienempiä. Metsässä ne löytävät linnut tehokkaasti ja niiden reakointikyky on uskomaton. Monesti niiden kehonkieli muuttuu salamana, jos saaliseläin liikkuu.

Säkäkorkeutena uroksen ihanne koko olisi 47 cm. Ja nartun ihanne 42 cm. Pystykorva on rakenteeltaan yllättävän kevyt, mutta vanttera koira. Paino kulkee usein uroksilla 11 kilosta 13 kiloon. Nartuilla taas 7 kilosta 10 kiloon. Hännän tulisi kiertyä selän päällä ja karvan tulisi olla tuuhea ja pitkää hännässä ja takajaloista. Pään ja etukäpälien  karva on lyhyttä.
Useimmat suomenpystykorvat elävät noin 12-15 vuotiaiksi, elinikä riippuu niin monista asioista, ettei niitä viitsi kaikkia alkaa edes luokittelemaan
  •  Kuinka paljon on ulkona
  • Onko paljon stressaavia tekijöitä
  • Mitä koira syö
  • Millaisissa oloissa se asuu
  • Onko sairauksia
Turkin väri vaihtelee vaalean oranssista tumman punaiseen. Turkin väri onkin usein huomiota herättävä. Pystykorva on suurimmaksi osaksi helppo kasvattaa. Ja tulee uskolliseksi omistajalleen. 
Pystykorvia on käytetty satoja vuosia metsästyskoirina mutta nykyyisin niitä on myös seurakoirina. Nämä koirat ovat vieraisiin koiriin monestikkin hieman epäluuloisia, mutta nykyisin ne ovat sosiaalistumassa toisiin koiriin todella hyvin. Mantankin kohdalla huomaa nahjailua joidenkin kanssa, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.
Siinä pieni näkemys suomenpystykorvista, omalta osaltani. 





2 kommenttia:

  1. Moi. Itselläni on Maaliskuussa 2017 15v, täyttävä pystykoira. Tänään hänet pitää lopettaa, olemme tilanneet ajan. Olen todella surullinen. Hänellä ei kunnolla tule kakka ja ei enää pysty sisällä menee makulle eikä istumaan,kovin rauhaton, lenkkejä vain pieniä, rappuset 3kpl hankala koulkea ja koko ajan haukkuu, kipeä on. Vaikea päätös tehdä. Ihana koira muuten luenteeltaan ja seurallinen ym. Haukku on oli tarve.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hyvin pahoillasi koirasi puolesta. Kunnioitettavaan ikään päässyt pikinokka. Uskon todella että päätös luopua koirasta on ollut vaikea, mutta selvästikkin koiran kunnon huomioonottaen on päätös varmasti ollut koiran kannalta inhimillinen.
      Otan osaa suruusi. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja pystykorvallesi hyvää matkaa lauheille metsästysmaille.♡

      Poista

Jätäthän tassunjälkesi kommettiboxiin! :)